Hoe open ik een incognito/privé venster?

cookies, cache, inloggen met test account

Meer dan een week geleden bijgewerkt

De meeste browsers hebben tegenwoordig een incognito modus. Wanneer je deze privé-modus opent, kun je internetten zonder dat je surfgedrag en internetgegevens worden bijgehouden door de browser. De cache is dan dus leeg. Elke keer dat je het incognito/privé venster sluit, worden al je gegevens verwijderd, zoals je inloggegevens en cookies.

Je kunt een incognito/privé venster gebruiken als je niet wil uitloggen in je normale venster maar met een ander account wil inloggen (bijvoorbeeld met een test account), of om te zien hoe een pagina eruit ziet als de cache leeg is en er geen cookies geplaatst zijn. Cookies en de cache hebben invloed op hoe een webpagina zich gedraagt, wat je kan lezen in: "Waarom opent een pagina niet/waarom kan ik niet inloggen/waarom is er een URL error?". Meer over de cache kun je in dit artikel lezen.

De volgende tabel geeft aan hoe je incognito modus aanzet in verschillende browsers:

BROWSER

METHODE MIDDELS MUIS

METHODE MIDDELS SNELTOETSEN

Google Chrome

Instellingen (rechtsboven) > Nieuw incognitovenster

Ctrl + Shift + N

Microsoft Edge

Instellingen (rechtsboven) > Nieuw InPrivate

Crtl + Shift + P

Mozilla Firefox

Instellingen (rechtsboven) > Nieuw Privévenster

Ctrl + Shift + P

Apple Safari

Instellingen (rechtsboven) > Privémodus

Shift + Command + N