De laatste versie van een pagina ophalen

Actuele versie via sneltoetsen. Incognito-modus of privé-scherm. De cache van uw browser legen.

Jasper Versteege avatar
Geschreven door Jasper Versteege
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Bij het surfen over het internet slaan browsers delen van websites lokaal op de computer op in het geheugen van de browser: de cache. Het voordeel is dat de betreffende pagina dan sneller getoond kan worden bij een volgend bezoek. Dat is wel zo prettig voor de bezoekers.

Echter, kan het dan soms gebeuren dat bij een volgend bezoek de oude data dan getoond word omdat de browser dit nog lokaal had opgeslagen. Die oude data zorgt soms voor problemen. Het is dan dus handig om de laatste data niet lokaaal op te halen maar van de server. Dit houd in dat de cache geleegd moet worden om de laatste informatie weer op te halen.

Je kan de laatste versie van een pagina op meerdere manieren bekijken:

Hieronder hebben we de verschillende methodes uitgelegd.

Actuele versie van een pagina ophalen

Zonder de gehele cache te wissen is het ook mogelijk om direct de laatste versie van een bepaalde web pagina op te halen. Maak daarvoor gebruik van de volgende toetsenbord combinaties:

• Windows: Ctrl + F5 (Ververs vanaf de server) - F5 (ververs ook met lokale data)

• Mac: Command + Shift + R

In incognito- of privé-modus de laatste versie van een website bekijken

De meeste browsers hebben tegenwoordig een incognito modus. Wanneer je de privé-modus opent, kun je internetten zonder dat je surfgedrag en internetgegevens worden bijgehouden door de browser. De cache is dan dus leeg.

De volgende tabel geeft aan hoe je incognito modus aanzet in verschillende browsers.

BROWSER

METHODE MIDDELS MUIS

METHODE MIDDELS SNELTOETSEN

Google Chrome

Instellingen (rechtsboven) > Nieuw incognitovenster

Ctrl + Shift + N

Microsoft Edge

Instellingen (rechtsboven) > Nieuw InPrivate

Crtl + Shift + P

Mozilla Firefox

Instellingen (rechtsboven) > Nieuw Privévenster

Ctrl + Shift + P

Apple Safari

Instellingen (rechtsboven) > Privémodus

Shift + Command + N

De cache van uw browser legen

Het legen van de cache is voor iedere browser net iets anders. We hebben hieronder links naar Google verzameld met de juiste zoekterm per browser.

Is uw probleem niet verholpen met het legen van de cache. Neem dan contact op met uw platformbeheerder.