Hoe werken segmenten voor blogs / artikelen?

Segment creëren. Blogposts linken. Blog segmenteren. Nieuwsartikel filteren. Blog / nieuws toevoegen aan pagina's.

Jasper Versteege avatar
Geschreven door Jasper Versteege
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Blogposts / artikelen zijn cruciaal om informatie te verspreiden (zie ook: Tips & Tricks: artikelen / blogposts). Door je blogposts / artikelen slim te segmenteren kan je precies bepalen welke informatie waar te zien moet zijn. Hieronder lees je hoe segmenten werken.

Waar zijn segmenten goed voor?

Door een segment toe te kennen aan een artikel / blog worden ze filterbaar. Dat wil zeggen dat je specifieke content met behulp van een blog-sectie (via de paginabewerker) op specifieke plaatsen terug kan laten komen.

Daarnaast werken ze ook als filter voor alle artikelen / blogposts. Dat houdt in dat je makkelijk een overzicht hebt van alle artikelen binnen een bepaald segment.

Hoe creëer / bewerk ik een segment?

Een nieuw segment aanmaken is zo gedaan.

• Ga naar het blogoverzicht. Dit kan je doen:

• Via het administratiepaneel: klik op je profielfoto (rechtsboven) > administratie paneel > blogposts.

• Door direct naar het overzicht te gaan: als je /blog achter je domein plaatst kom je direct op het blogoverzicht terecht. Bijv.: platform.nl/blog.

• Klik op 'Bewerk segmenten'. Er verschijnt nu pop-up.

• Als er nog geen segmenten zijn zie je meteen een button met '+ Voeg segment toe'. Bestaan er al segmenten dan moet je eerst naar beneden scrollen.

• Er verschijnen nu 2 velden:

• Segment naam: hier kan je een naam bedenken. Bijvoorbeeld: 'organisaties' of 'vrijwilligersverhalen'. Over het algemeen geldt: hoe korter, hoe beter. Let op: is je platform meertalig vergeet dan niet om ook de vertaling toe te voegen. Dit kan je doen via het tabje aan de bovenkant van het veld (zie afbeelding). Als je de vertaling niet toevoegt zal de waarde terugvallen op de hoofdtaal van het platform.

• Link (url): dit bepaald wat de standaard url wordt voor het overzicht van alle artikelen met dat segment. De url wordt automatisch gegenereerd op basis van de naam. Als je wilt kun je er voor kiezen om dit toch aan te passen.

• Vergeet niet om op opslaan te klikken.

Een segment bewerken is net zo makkelijk.

• Ga naar het blogoverzicht. Dit kan je doen:

• Via het administratiepaneel: klik op je profielfoto (rechtsboven) > administratie paneel > blogposts.

• Door direct naar het overzicht te gaan: als je /blog achter je domein plaatst kom je direct op het blogoverzicht terecht. Bijv.: platform.nl/blog.

• Klik op 'Bewerk segmenten'. Er verschijnt nu pop-up met een overzicht van alle bestaande segmenten.

• Je kan elke waarde in elk veld aanpassen.

• Vergeet niet om op opslaan te klikken onder het zojuist aangepast veld.

• Wil je een segment verwijderen? Klik dan op de button 'Verwijderen'.

Hoe voeg ik de artikelen binnen een bepaald segment toe aan een pagina?

Je kan artikelen binnen een bepaald segment op elke pagina van je website terug laten komen.

• Ga naar de paginabewerker. Dit kan je doen:

• Via het administratiepaneel: klik op je profielfoto (rechtsboven) > administratie paneel > pagina's > bewerk.

• Via de betreffende pagina: scroll helemaal naar beneden. Klik op het laatste item in de rechterkolom van de footer: ' Bewerk deze pagina'. Let op: je ziet deze link alleen als je ingelogd ben als platformbeheerder en de juiste rechten hebt.

• De pagina verschijnt nu zoals je gewend bent hem te zien, met een subtiel verschil. Als je boven de verschillende secties / blokken zweeft zie je een stippelrandje om de blokken en rechtsboven in het blok zie je icoontjes om het blok te verplaatsen, te bewerken of te verwijderen.

• Als er nog geen blogsectie / -blok is kan je een nieuw blok toevoegen door op de plus te klikken en 'blog' te selecteren.

• Als je een bestaand blok wilt aanpassen: zweef boven het blok en klik op het penceel-icoontje in de rechterbovenhoek.

• Er verschijnt nu een pop-up met de volgende instellingen:

• Titel: hier kan je de titel van je sectie bepalen. Bijv.: 'Vrijwilligersverhalen'.

• Subtitel: hier kan je eventueel een sub-titel toevoegen. Bijv. 'Laat je inspireren'.

• Kies hoe veel blogposts getoond worden, exclusief de uitgelichte post als die optie aan staat: hier kan je aangeven hoeveel artikelen je wilt tonen.

• Beveel de meest recente blogpost aan: vink deze checkbox aan als je het meest recente artikel wilt uitlichten. Dat artikel verschijnt dan met een grote afbeelding.

• Segment: hier kan je aangeven welke artikelen je wilt tonen. Als je niks invult worden alle artikelen getoond. Als je een segment kiest worden alleen artikelen binnen dat segment getoond.

• Knop: hiermee kan je een button/link onderaan de sectie plaatsen. Bijvoorbeeld eentje die doorlinkt naar alle artikelen binnen dit segment. De structuur van de url van van een segment is als volgt: platform.nl/blog/segment.

• Sectie-ID: hiermee kan je met een url specifiek linken naar deze sectie, zodat bezoekers met die url precies op deze plek landen (i.p.v. gewoon bovenaan de pagina).

• Klik op 'Sluit en bekijk voorbeeld'.

• Vergeet niet de pagina op te slaan.

Tip: je kan met behulp van een sectie-thema een blog-sectie extra uitlichten door bijvoorbeeld een iets andere achtergrond te kiezen.

Hoe verwijs ik naar alle artikelen binnen een bepaald segment?

Al onze platformen volgen dezelfde logica:. Als je door wilt linken naar alle artikelen binnen een bepaald segment kan je de volgende structuur gebruiken: platform.nl/blog/segment.

Veel succes met segmenteren!