Hoe meld ik me aan voor de vrijwilligerspool?

Vrijwilligerspool. Vrijwilligersbank. Inschrijven. Aanmelden. Benaderd worden door organisaties.

Gerbrand Holland avatar
Geschreven door Gerbrand Holland
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als vrijwilliger wil je je graag inzetten voor vrijwilligerswerk. Daarom bieden sommige platforms de mogelijkheid om je aan te melden voor een vrijwilligerspool/vrijwilligersbank. Dit betekent dus dat deze niet op elke platform actief is. De beste manier om te controleren of de vrijwilligerspool actief is, is door mogelijkheid 1 te volgen.

In de vrijwilligerspool kan je een eigen profiel aanmaken waarin je iets over jezelf vertelt, je voorkeursactiviteiten en categorieën aangeeft, en waar jij actief benaderd kan worden door organisaties die een activiteit of hulpvraag hebben geplaatst. Lees meer over hoe organisaties jou kunnen benaderen in dit artikel.

Er zijn twee verschillende manieren om je aan te melden voor de vrijwilligerspool:

1. Via de pop-up links onderin de vacaturebank

2. Via een button/knop/link

Nadat deze mogelijkheden zijn besproken, gaan we in dit artikel door de stappen heen die volgen op de aanmelding.

Mogelijkheid 1: Via de pop-up links onderin de vacaturebank

Als jij je nog niet hebt aangemeld voor de vrijwilligerspool en je zoekt in de vacaturebank naar activiteiten die jij interessant vindt, dan verschijnt een pop-up in links onderin het scherm. Let op: als deze pop-up niet verschijnt, heb je ofwel al een profiel aangemaakt in de vrijwilligerspool, of is de vrijwilligerspool niet actief op het platform. De pop-up ziet er als volgt uit:

Als je klikt op deze pop-up, word je meegenomen in de aanmeldprocedure. Deze wordt uitgelegd onder het kopje Aanmelding voltooien, onder de mogelijkheden om je aan te melden. In onderstaand filmpje wordt mogelijkheid 1 getoond.

Mogelijkheid 2: Via een button/knop/link

De tweede mogelijkheid om je aan te melden voor de vrijwilligerspool is via een button/knop/link. Deze staat vaak op de Voor Vrijwilligers pagina (of een equivalent hiervan), of op de homepage. In onderstaand geval staat het onder 'Voor vrijwilligers' > 'Meer informatie'.

Klik simpelweg op de knop die correspondeert met de vrijwilligerspool om je aan te melden. Een alternatief hierop is om de volgende link te gebruiken:

[platformurl]/?volunteerOnboard=true&volunteerOnboardRegister=true

In het geval van Deedmob.com is dit dus deze link:

https://www.deedmob.com/?volunteerOnboard=true&volunteerOnboardRegister=true

Als je klikt op deze knop, of deze link invoert, word je meegenomen in de aanmeldprocedure. Deze wordt uitgelegd onder het kopje Aanmelding voltooien, onder de mogelijkheden om je aan te melden.

Let op: als deze knop of link niet werkt, heb je ofwel al een profiel aangemaakt in de vrijwilligerspool, of is de vrijwilligerspool niet actief op het platform.

In onderstaand filmpje staat uitgelegd hoe mogelijkheid 2 in zijn werking gaat.

Aanmelding voltooien

Indien je nog geen account hebt aangemaakt, wordt nu eerst gevraagd of je je wil registreren. Als je dit hebt gedaan, kom je terecht op in het aanmeldproces.

Stap 1: Manieren om met jou contact op te nemen

Eerst wordt aan je gevraagd of je berichten wil ontvangen van organisaties en mensen die hulp nodig hebben. Als je dit aanvinkt, krijg je e-mails van geïnteresseerde organisaties, waarmee je aangeeft dat je in de vrijwilligerspool wil komen. Optioneel kan je selecteren dat je graag telefonisch gecontacteerd wil worden. Typ hier dan je telefoonnummer in. Dan verschijnt je telefoonnummer nadat een organisatie heeft aangegeven dat het contact met je wil opnemen. Tot slot kan je aangeven of je promotieberichten of een nieuwsbrief wil ontvangen. Dan kom je in de algemene maillijst terecht. Als je klaar bent, klik je op de pijl rechts onderin, die je naar de volgende stap brengt.

Stap 2: Je introductietekst

Stap twee is dat je een korte introductietekst schrijft. Daarin vertel je iets over jezelf en waar je naar op zoek bent. Deze tekst, die minimaal 150 tekens moet bevatten, wordt weergegeven in je profiel van de vrijwilligerspool. Wees hierin persoonlijk: je wil jezelf in de markt zetten en wie kent jou beter dan jijzelf? Als je klaar bent, klik je op de pijl rechts onderin, die je naar de volgende stap brengt.

Stap 3: Locatie opgeven

Stap drie is dat je aangeeft waar je wil helpen. Hierbij geef je een adres of stad op. Daarnaast kan je optioneel aanvinken of je geïnteresseerd bent in activiteiten vanuit huis. Als je dit hebt opgegeven, kan je de radius waarop je profiel getoond wordt aan organisatoren doorgeven door aan te geven tot op welke afstand van je opgegeven adres jij benaderd wil worden door organisaties of hulpvragenden. De radius wordt visueel weergegeven door een kaartje, waarop de radius is getekend. Als je klaar bent, klik je op de pijl rechts onderin, die je naar de volgende stap brengt.

Stap 4: Kies je sectoren of doelgroepen

In stap 4 kies je voor welke doelen, doelgroepen, of sectoren je wil inzetten. Klik op Selecteer en selecteer hierbij maximaal 3 opties. Klik dan op Opslaan. Wanneer een organisatie jou wil benaderen aan de hand van een hulpvraag of activiteit, moeten deze sectoren of doelgroepen corresponderen met die van de hulpvraag of activiteit. Zo word je zo gericht mogelijk benaderd. Als je klaar bent, klik je op de pijl rechts onderin, die je naar de volgende stap brengt.

Stap 5: Kies je voorkeursactiviteiten

In stap 5 geef je aan wat voor soort activiteiten je wil doen. Deze activiteiten zijn opgedeeld in meerdere categorieën. Wanneer een organisatie jou wil benaderen aan de hand van een hulpvraag of activiteit, moeten deze voorkeursactiviteiten corresponderen met die van de hulpvraag of activiteit. Je kan maximaal 5 activiteiten selecteren. Klik op Opslaan als je je activiteiten hebt geselecteerd. Als je klaar bent, klik je op de pijl rechts onderin, die je naar de volgende stap brengt.

Stap 6 (optioneel): Upload een profielfoto

In stap 6 kan je optioneel aan profielfoto uploaden. Een mooie foto verhoogt de kans op een match! Je kan eventueel je foto bijsnijden door op Bijsnijden te klikken. Als je klaar bent, klik je op de pijl rechts onderin, die je naar de volgende stap brengt.

Stap 7: Klaar!

Gefeliciteerd! Je bent nu aangemeld in de vrijwilligerspool! Je kan nu dit scherm sluiten door te klikken op Sluiten, of je kan meteen actief op zoek naar activiteiten die bij jou passen door te klikken op Bekijk activiteiten. Je wordt dan naar de vacaturebank gestuurd, waarop automatisch de filters die je hebt aangegeven in de vrijwilligerspool zijn ingevuld. Veel plezier met vrijwilligen! :)

Wil je weten hoe je je profiel kan wijzigen in de vrijwilligerspool? Bekijk dan dit artikel.

Wil je weten hoe je je kan afmelden bij de vrijwilligerspool? Bekijk dan dit artikel.

Volledige uitleg van Jasper