Generieke URL's uitgelegd

Hoe kan je algemene links gebruiken om bezoekers door te verwijzen naar de juiste pagina?

Jasper Versteege avatar
Geschreven door Jasper Versteege
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Via een URL stuur je bezoekers van je platform door naar de plek die jij wilt. Hieronder volgt een overzicht van generieke URL's die op elk platform hetzelfde werken. Klik op onderstaande links om in één keer naar de juiste informatie te gaan.

Ga naar... (URL's die iemand doorverwijzen)

We hebben een aantal generieke URL's die iemand doorverwijzen naar een specifieke plek op het platform.

Actie

Generieke deel van de URL

...naar de vacaturebank

.../vrijwilligerswerk/search

...naar de sociale kaart (organisatiebank)

.../organization/search

...naar de vrijwilligerspool

(mits geactiveerd op het platform)

.../users/volunteer-bank

...naar mijn profiel

(mits ingelogd)

.../users/me

...naar het loginformulier

.../login

...naar de aanmeldpagina

.../register

...naar het organisatie-aanmaakformulier

(je moet ingelogd zijn, zo niet, dan wordt je eerst doorgeleid naar /register - na bevestiging van je e-mailadres kan je direct een organisatiepagina aanmeken)

.../create-organization

Het generieke deel van de URL achter het domein plakken werkt bij elk platform hetzelfde. Bijv.: "deedmob.com/vrijwilligerswerk/search"

TIP: Je kunt de URL van de zoekpagina ook gebruiken om mensen door te sturen naar de vacaturebank met een bepaalde zoekopdracht alvast ingevuld. Handig als je bezoekers bijv. alleen alle vacatures wilt tonen die met één interessegebied te maken hebben.

URL parameters

Door bepaalde parameters toe te voegen aan een URL kan je bepalen wat er gebeurd na/voor een bezoek aan die URL. URL parameters worden vaak gebruikt om een omleiding toe te voegen. Zo kan je iemand verplicht langs de aanmeldpagina laten gaan voordat ze bij een bepaalde URL uitkomen. Handig!

Laten we eerst eens kijken naar de opbouw van zo'n URL met parameters.

• Een URL begint altijd met een domein, bijv.: "deedmob.com".

• Door daar een vraagteken achter te plaatsen kan je parameters toevoegen. Bijv.: "deedmob.com?"

• De parameters zijn `sleutel=waarde`-paren en bevatten dus altijd twee elementen. Bijv.: "deedmob.com?sleutel=waarde"

• Je kan meer parameters toevoegen door er ampersands `&` tussen toe voegen. Bijv.: "deedmob.com?sleutel=waarde&sleutel2=waarde2"

Nu je dit weet kan je misschien iets beter begrijpen wat er gebeurt. Je mag het ook meteen weer vergeten :-).

Meld je aan... / Creëer... (URL's met parameters)

Hieronder volgen een aantal generieke URL's die iemand iets laten ondernemen waarvoor ze ingelogd moeten zijn.

Actie

Generieke deel van de URL

Creëer een nieuwe vacature

(je moet ingelogd zijn, zo niet, dan wordt je eerst doorgeleid naar /login - na inloggen word je naar het aanmaakformulier geleid)

/login?next=%2Fmy-organization%2Factiviteiten%2Fnew%3Ftype%3Dvolunteering

Creëer een nieuwe workshop

(je moet ingelogd zijn, zo niet, dan wordt je eerst doorgeleid naar /login - na inloggen word je naar het aanmaakformulier geleid)

/login?next=%2Fmy-organization%2Factiviteiten%2Fnew%3Ftype%3Dworkshop

Creëer een nieuw community event

(je moet ingelogd zijn, zo niet, dan wordt je eerst doorgeleid naar /login - na inloggen word je naar het aanmaakformulier geleid)

/login?next=%2Fmy-organization%2Factiviteiten%2Fnew%3Ftype%3Dvolunteering

Meld je aan voor de vrijwilligerspool

(je moet ingelogd zijn, zo niet, dan wordt je eerst doorgeleid naar /register - als je een account aanmaakt word je na bevestiging van je e-mailadres naar het aanmeldformulier geleid)

/register?next=%2F%3FvolunteerOnboard%3Dtrue%26volunteerOnboardRegister%3Dtrue

Het generieke deel van de URL achter het domein plakken werkt bij elk platform hetzelfde. Bijv.: "deedmob.com/login?next=%2Fmy-organization%2Factiviteiten%2Fnew%3Ftype%3Dvolunteering"

LET OP: de dukgedrikte woorden zijn afzonderlijk in te stellen per platform. Ze werken alleen als ze de terminologie van het platform zelf volgen.

Stel dat activiteiten zijn hernoemd naar taken dan verandert de URL naar "deedmob.com/login?next=%2Fmy-organization%2Ftaken%2Fnew%3Ftype%3Dvolunteering"

Als je vragen hebt over hoe iets exact werkt dan horen wij dat graag en proberen we het zo goed mogelijk uit te leggen. Kom je er niet uit dan kunnen wij helpen het werkend te krijgen. Succes!